27-07-11

Als je geen lijken op je bord wilt

Dan ben je misschien wel vegetarisch? Ik ben een part-time vegetarier, héhé het klinkt nogal stom. Een keer in de maand waag ik mee aan een cheeseburger met mammoetsaus, een welgemeende sorry aan het beest dat zich voor mijn cheeseburger on-vrijwillig heeft opgeofferd. Eigenlijk doe ik het ook meer voor mijn ecologische voetafdruk te verkleinen, het is me vertelt dat vlees een enorm verschil maakt. Ook wel met een beetje respect naar de dieren toe.

Mijn excuses bij voorbaad, ik denk niet alleen verder dan mijn neus lang is, het gaat soms ook onrealistisch klinken, maar ik geloof dat planten ook wel, op één of andere manier leven. Wel ik ben zelf nog nooit een boom geweest dus zeker ben ik niet. :) Men heeft wel vertelt dat er een stof is ontdekt bij planten, een stof die ook bij ons vrijkomt als we pijn voelen. Als dat waar is...wauw

en nu is mijn concentratie al helemaal weg.

Praten jullie maar :)

Dalai~°

 

 

20:46 Gepost door Dalai yang | Permalink | Commentaren (16) |  Facebook |

18-07-11

Is luxe overbodig?

En dan heb ik het niet over villa's en sportwagens, wanneer is luxe, luxe? Ik vroeg mij af wanneer we hadden moeten stoppen met dingen uitvinden en creeëren, wij als mens. Hadden we niet alles wat we nodig hadden? Als je kijkt naar wat onze primaire behoeftes zijn: voedsel, kledij, onderdak en seks. Wel waarom hebben we dan auto's en computers? Om dat we intelligente wezens zijn? Was er een plan? Waren we voorbestemt om dingen uit te vinden en eventueel een nieuwe ijstijd te creeeren, wie weet.

Ik kan niet voor andere mensen hun plaats spreken, maar ik heb het eigenlijk niet voor computers en geld en auto's en alles wat een mens heeft gemaakt. Ja, ik zit nu ook achter een computer, maar de maatschappij begint stillaan te verwachten dat je er één hebt, niet? Worden we niet lui van die dingen? Ik neem een voorbeeld: de rekenmachine, okee in zekere zin is die handig, maar aangezien we graag snel naar makkelijke oplossingen grijpen (ik ben aan het veralgemenen ik weet het) begint het wel nadelig te worden. Als we de technologie ons werk laten doen in grote maten, gaan we dan op den duur enorm afgestompt raken. Als we technologische voorwerpen ons werk laten doen waar eindigt dat? Ik vraag me dan af of we nog IETS gaan kunnen.

Nu willen ze in de treinstations ook de loketten weghalen, zijn er automaten waar je bloemboeketten kan afhalen en... ach ik snap het niet.

kijk, ik snap nu dat we hier en nu zijn en dat het geen zin heeft om terug naar de oertijd te vertrekken met onze mentaliteit, we hebben onszelf dan ook al genoeg verzwakt door te snel naar luxe te grijpen, tenminste dat is wat ik denk. Dat ons lichaam zich heeft aangepast aan de luxe. Maar moeten we ons leven nu echt een totale gemakzucht gaan leiden en computers onze job laten doen? Doet me denken aan zeitgeist, de film die ik nog niet heb gezien, maar waar mij over vertelt is. Akkoord, geld is een probleem en in zeitgeist is het foetsie, maar als we volledig op de technologie gaan rekenen, wat doen we dan nog? En wat als de technologie uiteindelijk faalt van wat moeten we dan leven?

Mensen, ik geloof niet in een utopia, want nooit gaan we iedereen tevreden kunnen houden. Maar als we er het beste van maken met wat we hebben. Ons best doen om de natuur te respecteren en de vervuilingen in te krimpen en ... dat het gewoon leefbaar is voor iedereen, dat op zijn minst.

Ik had nog vannales te zeggen ik kan er niet meer opkomen verdorie... :)

ach, vertellen jullie maar, wat zeg jij? misschien kom ik er nog wel op.

Dalai~° 

21:51 Gepost door Dalai yang | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

14-07-11

Stempel

Oordelen, een stempel drukken. Ik denk dat we allemaal in zekere zin wel last hebben gehad van oordelen. Vroeger kreeg ik snel de stempel 'de stille' opgedrukt. Ik ben echt helemaal niet stil, het probleem is dat velen van hun eerste indruk afgingen. En ook bij die indruk bleven. Wel ja, ik heb de tijd nodig om de kat uit de boom te kijken, maar ik kwam altijd wel los na een tijd. Tenminste, als je me de tijd gunde. 

Ik kreeg toen een boek in de handen gedrukt, die 'de eerst indruk' heet. Het heeft mij enorm geholpen, maar ook verbaasd. Ik ben zelf echt helemaal niet zo, meteen mijn oordeel vellen over een ander. Okee, je krijgt sowieso wel een indruk, maar ik blijf daar niet bij. Waarom is dit zo? Waarom moeten we meteen weten waar we aan toe zijn? Heeft het te maken met het feit dat sommige mensen snel bang zijn van het onbekende en op tijd kunnen wegvluchten als de onbekendheidsgraad enorm hoog ligt?

Ik heb het er moeilijk mee. Maar ik ben wel bevoorrecht (geloof ik) omdat ik veel dingen snel aanvoel. Zoals iemands karakter. Ik weet wel niet zeker of ik hooggevoelig ben zoals ze dat noemen, het is dan ook nogal een ongrijpbaar begrip. Maar stel dat zo is en mijn medemens voelt absoluut niets aan en voelt zich gedwongen dan toch via het uiterlijk misschien iets te weten te komen, misschien is het dat? Wat zou ik graag in iemand anders zijn vel kruipen, het zou makkelijker zijn om het te kunnen begrijpen.

Het zou wel al kunnen verklaren waarom de jongeren en volwassen eigenlijk ook snel etiketten plakken op een ander. Het lijkt wel of er verschillende profielen zijn gemaakt om elk individueel mens in te plaatsen. Naargelang de kleren die ze dragen, hun gedrag, denkwijze, de muziek die ze luisteren krijgen ze namen als 'de emo','de hippie','de gothic', 'de goa'. Jammer voor die mensen, die zo graag etiketten plakken pas ik in geen enkel profiel want mijn denkwijze past absoluut niet in één profiel. Stel je voor: "oei, ik draag afrikaanse en bio-kleding. Dus nu ben ik een hippie en mag ik alleen hippie-kleren dragen en naar goa muziek luisteren." Ha, nee ik doe en draag wat ik wil.

Hier nog een punt waar zwaar over gediscussieerd kan worden. Ik vraag mij ook af waarom er echt benamingen moeten zijn voor mensen die op hetzelfde geslacht vallen. Maakt dat de hele zaak niet moeilijker? Het belangrijkste is toch gewoon wat je voelt en ik denk persoonlijk dat dat op zich al moeilijk genoeg is. Ik denk ook niet dat het gerustellend is als je de naam lesbisch, homofiel of wat dan ook krijgt opgeplakt. Net of je hoort dat je kanker hebt en nu buiten de categorie 'normale mensen' valt. Wat niet zo is. Holebi's zijn geen zieke mensen en ook niet abnormaal (wat normaal en abnormaal nu officieel is, daar kan ook over gediscussieerd worden). Je krijgt dan ook van die mensen die iets opvatten van, "héé misschien valt die voor hetzelfde geslacht" en  dan kost wat kost het te weten willen komen of ze gelijk hebben. In mijn ogen vind ik het belachelijk.

Wat denk jij?

Dalai~°

15:11 Gepost door Dalai yang | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |