18-07-11

Is luxe overbodig?

En dan heb ik het niet over villa's en sportwagens, wanneer is luxe, luxe? Ik vroeg mij af wanneer we hadden moeten stoppen met dingen uitvinden en creeëren, wij als mens. Hadden we niet alles wat we nodig hadden? Als je kijkt naar wat onze primaire behoeftes zijn: voedsel, kledij, onderdak en seks. Wel waarom hebben we dan auto's en computers? Om dat we intelligente wezens zijn? Was er een plan? Waren we voorbestemt om dingen uit te vinden en eventueel een nieuwe ijstijd te creeeren, wie weet.

Ik kan niet voor andere mensen hun plaats spreken, maar ik heb het eigenlijk niet voor computers en geld en auto's en alles wat een mens heeft gemaakt. Ja, ik zit nu ook achter een computer, maar de maatschappij begint stillaan te verwachten dat je er één hebt, niet? Worden we niet lui van die dingen? Ik neem een voorbeeld: de rekenmachine, okee in zekere zin is die handig, maar aangezien we graag snel naar makkelijke oplossingen grijpen (ik ben aan het veralgemenen ik weet het) begint het wel nadelig te worden. Als we de technologie ons werk laten doen in grote maten, gaan we dan op den duur enorm afgestompt raken. Als we technologische voorwerpen ons werk laten doen waar eindigt dat? Ik vraag me dan af of we nog IETS gaan kunnen.

Nu willen ze in de treinstations ook de loketten weghalen, zijn er automaten waar je bloemboeketten kan afhalen en... ach ik snap het niet.

kijk, ik snap nu dat we hier en nu zijn en dat het geen zin heeft om terug naar de oertijd te vertrekken met onze mentaliteit, we hebben onszelf dan ook al genoeg verzwakt door te snel naar luxe te grijpen, tenminste dat is wat ik denk. Dat ons lichaam zich heeft aangepast aan de luxe. Maar moeten we ons leven nu echt een totale gemakzucht gaan leiden en computers onze job laten doen? Doet me denken aan zeitgeist, de film die ik nog niet heb gezien, maar waar mij over vertelt is. Akkoord, geld is een probleem en in zeitgeist is het foetsie, maar als we volledig op de technologie gaan rekenen, wat doen we dan nog? En wat als de technologie uiteindelijk faalt van wat moeten we dan leven?

Mensen, ik geloof niet in een utopia, want nooit gaan we iedereen tevreden kunnen houden. Maar als we er het beste van maken met wat we hebben. Ons best doen om de natuur te respecteren en de vervuilingen in te krimpen en ... dat het gewoon leefbaar is voor iedereen, dat op zijn minst.

Ik had nog vannales te zeggen ik kan er niet meer opkomen verdorie... :)

ach, vertellen jullie maar, wat zeg jij? misschien kom ik er nog wel op.

Dalai~° 

21:51 Gepost door Dalai yang | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

Mijn leraar fysica zei tegen ons dat de mens NOOIT een stap terug zal nemen. En het is de economische gedachte die al die noden aanprijst die haarmiddelen, tandpasta's en dergelijke. Ik maak bvb mijn eigen reinigingsmiddelen, kost niets echt minder dan 0.05 cent per 1.5 L. Tandpasta kan makkelijk vervangen worden door natriumbicarbonaat, enz ... een etherische olie is stukken beter en goedkoper dan het beste parfum of spraymiddel. Mijn hond eet geen commercieel voedsel, de kat wel ... Maar het is gemakkelijk om te vereenvoudigen ... ken je dit blog ?? http://zenhabits.net

Gepost door: Erwin | 19-07-11

Reageren op dit commentaar

Ik denk ook niet dat we een stap terug kunnen zetten, maar wel in de positieve richting evolueren.

Ik ken deze blog niet, nee
Hij is niet van skynet hé?

Dalai~°

Gepost door: dalai | 19-07-11

Hey Dalai,
Je hebt wel een punt vanuit "afhankelijkheid"; als bepaalde technieken het laten afweten kan dit zware gevolgen hebben (ik denk nu bv aan ziekenhuizen). Het probleem is volgens mij méér, dat wij (samenlevingen) geen "B-plan" hebben. Als maar minder kunnen we op terug vallen op een "reserve techniek" als een groot technisch onderdeel uitvalt. Evolutie (ook technisch) is iets wat niemand kan tegenhouden (dat heeft zijn bedoelingen) Vraag is: hoe gaan we om met wat wij (de mensheid) ondertussen ontdekt, geleerd en verworven hebben. Zoals steeds, er is 'gebruik' (benutten, ten dienste van, genieten, enz) en er is 'misbruik' (macht, manipulatieve commercialisering, enz)

Grts

Gepost door: McJaco | 20-07-11

Reageren op dit commentaar

Ik weet het, evolutie is niet tegen te houden. Ik bezie het gewoon niet als iets postiefs op dit moment, maar het kan iets positiefs worden als het inderdaad niet allemaal gewmaakt wordt, puur om het geld, of om wat dan ook.

Maar hoe zeg je een fabriek op te houden met auto's te maken die ze zodanig te installeren dat ze net na de garantie kapotgaan? Er is ooit een automerk failliet gegaan wegens 'te stevige' auto's. 't zou nochtans handig zijn, deat we net als in Cuba voor de rest van ons leven in dezelfde auto moeten rijden, er zou al heel wat minder afval zijn denk ik...

Maar hoe verander je zoiets? Hoe verander je dingen die zo hard in ons mechanisme zijn vastgeroest?

Dalai~°

Gepost door: Dalai | 20-07-11

Reageren op dit commentaar

Dalai, ik vrees dat je hier een aantal dingen door elkaar haspelt. Er valt een onderscheid tussen technologie en consumptie en luxe te maken. Het gebruik van het wiel was technologie. Het toepassen van wetenschappelijke kennis op diverse domeinen is technologie. Met de industriële revolutie is deze omslag ingang beginnen vinden ... en eigenlijk maar goed ook, want voor deze "revolutie" werden onze streken nog regelmatig geplaagd door hongersnood (tegenvallende oogsten). Door Gods hand te vervangen door de technologische hand kon de mens meer greep op de natuur krijgen en werd het beter leven. Deze gedachten vanaf een computer ventileren is natuurlijk een luxe, maar anderzijds is het gebruik van een computer enorm handig om wereldwijd informatie te gaan vissen. Of dat een luxe is? Zeker en vast, maar het is een (naar onze maatstaven genomen) een betaalbare luxe geworden - net zoals het wiel, het vuur, het schrift, .... betaalbare technologische "luxes" zijn geworden. De keerzijde van de medaille is dat we daarvan afhankelijk worden - ik spreek dan nog niet over de dwangneurose die mensen krijgen door hte gebruik van technologische speeltjes - en dat soms wel eens ten goede komt (medische levensreddende ingrepen worden minder pijnlijk, ...).
Terug naar de oertijd? Nee bedankt, dan toch maar liever een "bewuste" binding met de technologie.

Gepost door: Vrijdenker | 23-07-11

Reageren op dit commentaar

Ik krijg hier een mail van een reactie van jou, vrijdenker, maar 't is weg?

Gepost door: Dalai | 27-07-11

Ik snap wat je bedoelt Vrijdenker, maar ik zie het als één grote verzameling 'wat de mens heeft gemaakt' of 'uitgevonden'. Oorspronkelijk had het in mijn ogen overbodig geweest, maar ik zou ook niet terug willen naar de oertijd, ergens wel, maar het probleem is , denk ik, dat we teveel weten, dat we ons te bewust zijn van ons leven.


"Door Gods hand te vervangen door de technologische hand kon de mens meer greep op de natuur krijgen en werd het beter leven" inderdaad...

Alles heeft inderdaad zijn voordelen en nadelen, ik vraag me alleen af dat we door God's handen te vervangen niet alles uit evenwicht hebben gehaald? Het heeft misschien niet echt veel zin om ons daarmee bezig te houden, maar toch heeft het mij gegrepen. :)
Of misschien hoop ik dat ALS we iets uit evenwicht hebben gehaald (ik weet het niet zeker, het komt gewoon zo over.) het terug kunnen herstellen met wat we hebben, want 'back to nature' ziet niemand nog zitten denk ik. :)

Dalai~°

Gepost door: Dalai | 24-07-11

Reageren op dit commentaar

Luxe is nooit overbodig naar mijn mening. Evolutie komt op een begeven moment toch wel, vroeg of laat.

Gepost door: laptop huren | 29-07-11

Reageren op dit commentaar

En waarom is luxe nooit overbodig volgens jou? :)

Dalai~°

Gepost door: Dalai | 29-07-11

De commentaren zijn gesloten.