14-07-11

Stempel

Oordelen, een stempel drukken. Ik denk dat we allemaal in zekere zin wel last hebben gehad van oordelen. Vroeger kreeg ik snel de stempel 'de stille' opgedrukt. Ik ben echt helemaal niet stil, het probleem is dat velen van hun eerste indruk afgingen. En ook bij die indruk bleven. Wel ja, ik heb de tijd nodig om de kat uit de boom te kijken, maar ik kwam altijd wel los na een tijd. Tenminste, als je me de tijd gunde. 

Ik kreeg toen een boek in de handen gedrukt, die 'de eerst indruk' heet. Het heeft mij enorm geholpen, maar ook verbaasd. Ik ben zelf echt helemaal niet zo, meteen mijn oordeel vellen over een ander. Okee, je krijgt sowieso wel een indruk, maar ik blijf daar niet bij. Waarom is dit zo? Waarom moeten we meteen weten waar we aan toe zijn? Heeft het te maken met het feit dat sommige mensen snel bang zijn van het onbekende en op tijd kunnen wegvluchten als de onbekendheidsgraad enorm hoog ligt?

Ik heb het er moeilijk mee. Maar ik ben wel bevoorrecht (geloof ik) omdat ik veel dingen snel aanvoel. Zoals iemands karakter. Ik weet wel niet zeker of ik hooggevoelig ben zoals ze dat noemen, het is dan ook nogal een ongrijpbaar begrip. Maar stel dat zo is en mijn medemens voelt absoluut niets aan en voelt zich gedwongen dan toch via het uiterlijk misschien iets te weten te komen, misschien is het dat? Wat zou ik graag in iemand anders zijn vel kruipen, het zou makkelijker zijn om het te kunnen begrijpen.

Het zou wel al kunnen verklaren waarom de jongeren en volwassen eigenlijk ook snel etiketten plakken op een ander. Het lijkt wel of er verschillende profielen zijn gemaakt om elk individueel mens in te plaatsen. Naargelang de kleren die ze dragen, hun gedrag, denkwijze, de muziek die ze luisteren krijgen ze namen als 'de emo','de hippie','de gothic', 'de goa'. Jammer voor die mensen, die zo graag etiketten plakken pas ik in geen enkel profiel want mijn denkwijze past absoluut niet in één profiel. Stel je voor: "oei, ik draag afrikaanse en bio-kleding. Dus nu ben ik een hippie en mag ik alleen hippie-kleren dragen en naar goa muziek luisteren." Ha, nee ik doe en draag wat ik wil.

Hier nog een punt waar zwaar over gediscussieerd kan worden. Ik vraag mij ook af waarom er echt benamingen moeten zijn voor mensen die op hetzelfde geslacht vallen. Maakt dat de hele zaak niet moeilijker? Het belangrijkste is toch gewoon wat je voelt en ik denk persoonlijk dat dat op zich al moeilijk genoeg is. Ik denk ook niet dat het gerustellend is als je de naam lesbisch, homofiel of wat dan ook krijgt opgeplakt. Net of je hoort dat je kanker hebt en nu buiten de categorie 'normale mensen' valt. Wat niet zo is. Holebi's zijn geen zieke mensen en ook niet abnormaal (wat normaal en abnormaal nu officieel is, daar kan ook over gediscussieerd worden). Je krijgt dan ook van die mensen die iets opvatten van, "héé misschien valt die voor hetzelfde geslacht" en  dan kost wat kost het te weten willen komen of ze gelijk hebben. In mijn ogen vind ik het belachelijk.

Wat denk jij?

Dalai~°

15:11 Gepost door Dalai yang | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Mijns insziens kun je oordelen, beoordelen niet in de verleden tijd plaatsen, alsof je niet meer zou oordelen, beoordelen..dit is en illussie. Het enige waar je je wel van bewust kunt zijn is om de eerste beelden, invullingen los te laten en anders te leren kijken. Het verloopt trouwens volledig automatisch, zelfs voor je het bewust bent en dit vanuit overlevingsinstincten.

Mensen hebben hangijzers en houvasten nodig. Je kunt taal of taalvormen, dialecten niet gaan verbieden omdat de ene persoon dit anders aanvoelt dan de ander?
Persoonlijk ben ik geen voorstaander om al teveel woorden te willen gaan wissen, integendeel, je opent juist de ruimte om het als scheldwoord te gaan gebruiken. Als het je kwetst is het een teken dat je jezelf nog niet hebt leren aanvaarden.
In communicatie met de mensen rondom je ,kun je uiten dat je liever anders wordt aangesproken en dit je kwetst en mss trachten er anders tegenaan te kijken.

Het grootste probleem ligt hier (weeral eens) bij bepaalde religies, waardoor het een negatieve lading krijgt, die dit nog steeds ver(oordelen) en niet aanvaarden volgens hun normen en waarden.

Dus nu oordeel of beoordeel ik toch weer richting religies en jij in zekere zin onbewust ook, alhoewel niet met dezelfde woorden.

Heb nog nooit ondervonden in het contact met homo's of lesbiennes dat zij zich daaraan stoorden....veel hangt af hoe de persoon die het woord uitspreekt dit doet. De stemintonatie... gebruik je dit woord als een aanvaarding van hun zijn of spottend, dat vooral zal bepalend zijn, niet het woord an sich. Op zich is er ook niks mis met de woorden, "homo" betekent gewoon mens en "lesbiennes" zijn toch de goeden;-) :-) dus hoe kun je dit nu scheldwoorden vinden???? Hetero verwijst naar "anders" dus wie zijn dan de normalen of abnormalen???

Gepost door: Life angel | 15-07-11

Reageren op dit commentaar

Ik ben absoluut niet tegen de eerste indruk opzich, het stoort mij gewoon dat mensen nogal snel conclusies nemen en bij die eerste conclusie blijven.

En ik ben het ermee eens dat woorden niet mogen gewist worden, ze bestaan nu eenmaal, het klinkt in mijn oren slechts al een grenslijn tussen normaal en abnormaal, naargelang wie de woorden spreekt. en het zijn niet de religie's zelf die beoordelen, dat zijn de mensen die toevallig geloven in een God of wat dan ook die woorden verspreiden, die dikwijls nog eens niets met hun religie te maken hebben. En daarbuiten zijn er ook nog genoeg die beoordelen dat lesbiennes of wat dan ook gewoon ziek zijn, of daar van 'walgen'. Het zijn gewoon mensen die bang zijn van het onbekende.

Meer dan de helft van mijn vriendenkring zijn holebi en waren heel blij met mijn uitleg, omdat ze veel angst en verwarring hebben ondervonden omdat een groot deel van de bevolking terugdeinst als ze maar iets horen van holebi's. Maar het is er nu dus kunnen we de woorden en vooral de mensen daarachter alleen nog maar met respect behandelen.

Ik weet heus wel dat homo mens betekent :) daarom zeg ik ook homofiel niet homo sapiens.

Over normaal en abnormaal kunnen we blijven discussieren dat heb ik al gezegt geloof ik. Voor mij bestaat er geen normaal en abnormaal, of toch bijna niet. Alles is voor mij een geheel. Niemand is identiek dus wat heeft het voor zijn om normaal en abnormale partijen te gaan creeeren?

Dalai~°

Gepost door: dalai | 18-07-11

Ik heb het dus eens gevraagd aan een homo, wat hij er van vond en of hij dit kwalijk nam. Veel komt er dus inderdaad op neer hoe dit gezegd wordt. Wat hij dan wel zei is dat hetero mannen minder gevaar lopen in een homotent dan vrouwen in een lesbiennetent of milieu het echte jaloerse katten zijn en je er als heterovrouw gevaar loopt dat ze je in de haren vliegen en je er niet zonder kleerscheuren buitenkomt. Of dit waar is weet ik dus niet. Anderzijds vond hij het wel erg en vervelend als er gesproken werd over "daar wonen die twee homo's" hij zei dat men toch ook niet zegt "daar wonen die hetero's"

Mensen zitten nu éénmaal zo in elkaar ...uit. Ik heb me juist van dat betuttelende van jullie manier van denken en spreken moeten distanciëren omdat het anders veel te hard en pijnlijk wordt om onder mensen te zijn, ik juist niet aanwezig kan zijn. Ik juist door jullie manier van doen wel juist ga oordelen (veroordelen) want dat is het uiteindelijk wat jullie juist wel doen. Jullie willen een bepaalde manier van praten opleggen die niet strookt met de realiteit of het werkelijke leven onder mensen.

Gepost door: life angel | 21-07-11

Reageren op dit commentaar

Dat je het aan één homo vraagt wil niet zeggen dat ze er allemaal hetzelfde over denken, 't is goed dat je het hem vraagt natuurlijk, dan zijn we weer een mening rijker. Ik ken er één die blij is dat je hem als homo aanspreekt. Dus Veralgemenen vind ik nogal gevaarlijk.

Is mijn manier van spreken betuttelend? Ik heb slechts bedenkingen, ik ga echt geen maatregelen nemen, want wie ben ik om dat te doen? Ik wil niets censureren, verwijderen, veranderen. Ik was het allang met je eens dat we geen woorden moeten verwijderen en
Ik zeg enkel mijn mening, wat is daar betuttelend aan? En wie is 'jullie'? Nee, life angel ik zal nooit iemand anders veroordelen over zijn manier van denken, of zijn gedrag, of wat dan ook. Ik weet hoe het is, dat er dingen van je verwacht worden die niet bij je persoonlijkheid passen. Waarom zou ik dat dan wel bij mijn medemens doen?

Mijn blog is slechts bedoelt om mijn bedenkingen neer te pennen, van gedachten te wisselen. Mijn mening te kunnen herzien. Niet om met het vingertje te gaan wijzen. "Verander de wereld, begin met jezelf." en dat doe ik. Als ik iemand anders ga vertellen wat ze moeten zeggen en doen, lijkt het of ik denk dat ik perfect ben. Dat ben ik niet en zal ik ook nooit worden.
Snap je?
Als er iets op je lever ligt, laat het eruit komen, ik hoop alleen dat we het tof kunnen houden.

Dalai~°

Gepost door: Dalai | 23-07-11

Reageren op dit commentaar

Ik ken er ook een, neen meerderen die zich "homo" noemen en geen "homo's" zijn dus wat ben je met het woord "homo"? NIETS of enkel wat je er zelf van maakt. Ik ben ook een homo in de betekenis van mens dan.

Had reeds een postje willen maken om te zeggen dat "je" als onpersoonlijk, onzijdig betekenis had.

"jullie" heeft niet onmiddellijk betekenis voor jou...is een geheel waar ik niet over kan spreken, jij bent blijkbaar te jong dus blijf nog maar lang in je eigen illussie zitten.

Wat die afvalberg betreft daar hebben professoren reeds een oplossing voor gevonden en zijn er constant mee bezig om sneller af te breken en het juist terug te herbruiken als energiebron..... Waarom je kopje belasten met iets wat reeds is opgelost en afval juist nodig zal zijn om als vervangmiddel van de verdwenen olie binnen een aantal decennia te laten dienen? Je zou je dan eerder vragen kunnen stellen over het heraanleggen van tramlijnen die electriciteit nodig hebben en waarvoor kernenergie nodig is? Die afvalberg is nog steeds veel gevaarlijker dan alles wat jij consumeert. Waarom? Kun je dat niet in vraag stellen of dit toekomstgericht geen flater van je welste gaat zijn? Gooi je afval alleen niet in de natuur maar op de juiste plaatsen dan ben je al een eind op weg.


fijne zondag

Gepost door: Life angel | 24-07-11

Reageren op dit commentaar

Jij ook een fijne zondag...

Gepost door: dalai | 24-07-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.