03-07-11

Dead man walking

Ik heb overlaatst de film gekeken. Ik ben altijd tegen de doodstraf geweest, nu nog meer. Ik respecteer iedereen zijn mening over de doodstraf maar maak toch geen conlusie's zonder er over na te denken.

Voor mij blijft het moord, wie het ook is en wat hij of zij ook gedaan mag hebben. Als iemand beslist over jou leven of dat van een naaste, dat is verschrikkelijk en ik begrijp maar al te goed dat daar veel woede en verdriet aan te pas komt. Maar om dan over zijn leven te beslissen, je moet toch beter weten? Waarom zou je, je woede botvieren op iemand zijn leven? Op het leven van iemands zoon, dochter, broer, zus,...?

Ik vraag mij trouwens ook af of doodstraf echt een straf is. Velen vertrekken zonder enig greintje van spijt. Als je dood bent kan je toch geen wroeging meer krijgen? Ik geloof dat niemand slecht geboren is, dus als men diegene op de juiste manier aanpakt, komt er volgens mij vroeg of laat wroeging. Zeker als het over moord gaat. Er moet toch iets serieus in je gebeuren als je iemand vermoord? Eens je beseft wat je gedaan hebt ga je toch tenonder?

 Ik wil moord niet goed praten, ik keur zo'n dingen zeker af. Doodstraf lijkt me gewoon niet de goede oplossing.

Wat denk jij?

Dalai~°

15:05 Gepost door Dalai yang | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Dalai, je stelt dat "Ik geloof dat niemand slecht geboren is". Je hebt daar waarschijnlijk wel gelijk in. Tijdens zijn ontwikkelingsfase is de mens wel sterk onderhevig aan de context van het milieu waarin hij/zij opgroeit. Bepaalde elementen uit die omgeving zorgen er soms voor dat de mens in een ander moraliteitsbesef terecht komt. Er spelen soms nog andere factoren een rol. Tijdens mijn opleiding heb ik nog college gekregen van een zeer aangename prof. Op het eerste zicht een een zacht man. Later kwam hij in opspraak toen bleek dat hij zijn vriendin in een fingeerd auto-ongeval in brand had gestoken. Het verliezen van het moraliteitsbesef kan blijkbaar iedereen overkomen. Fouten maken is menselijk. De doodstraf is een gemakkelijke oplossing. De hamvraag blijft of iemand "straffen" de oplossing is om recidivisme te voorkomen. Soms werkt dat, soms werkt dat niet.

Je stelt ook "Eens je beseft wat je gedaan hebt ga je toch tenonder?". Helaas blijkt dat niet zo te zijn. Dat geldt voor mensen met een moraliteitsbesef. Sommigen beseffen dat helaas niet meer. Zelfs een "straf" opleggen zal hen daarin niet helpen.

Stel dat je te maken krijgt met 'zwaar' recidivisme. Dient de maatschappij dan nog verder op te draaien voor die persoon? Of om het nog scherper te stellen, kunnen de middelen die voor die persoon aangewend worden, niet beter gebruiken voor anderen die meer hulp "verdienen"? (een maatschappij heeft slechts een beperkt aantal middelen ter beschikking). Ik ben ook niet gewonnen voor het executeren van criminelen. Aan de andere kant blijft er een bittere smaak hangen als we iemand levenslang gaan opsluiten (wat bereiken we daar, maatschappelijk gezien, mee?)

Gepost door: Vrijdenker | 03-07-11

Reageren op dit commentaar

In grote lijnen ben ik het met vrijdenker eens, alleen vrees ik dat het iets te naïef is om te zeggen dat elke mens wroeging zou krijgen of goed geboren is, dit is nie zo. Het is niet alleen de belangrijke eerste levensfases maar de ontwikkeling van de hersenen in de baarmoeder die reeds zeer bepalend en vormend zijn wie of wat voor een persoon geboren wordt. Een psychopaat die geen empathie kent, zal nooit wroeging krijgen noch veranderen wat je ook doet en dan blijft de vraag inderdaad toch of het zinvol is een dergelijk persoon levenslang op te sluiten of neurologisch op termijn dient in te grijpen om het brein aan te passen om er een mens met empathie van te kunnen maken?

Gepost door: Life angel | 03-07-11

Reageren op dit commentaar

Inderdaad, psychopaten zullen niet snel wroeging krijgen en zijn misschien wel zo geboren. Ik heb nog geen blik kunnen werpen in de wereld van een psychopaat, het zou heel de zaak makkelijker maken om zo iemand te behandelen. Ik vind dat we dan nog altijd niet het recht hebben om over zijn leven te beslissen. Zoals vrijdenker zei: Het is de makkelijke uitweg.

Het is niet omdat er nog geen oplossingen zijn en dat het niet makkelijk is dat we slechts onze schouders moeten ophalen en doorlopen, toch? Daar geloof ik niet in, als we dat doorheen de jaren hadden gedaan hadden we nu nog steeds lobotomie uitgevoerd.

En ik ben het er zeker mee eens dat er mensen zijn die meer hulp verdienen, alleen vind ik dat we niet naar de criminelen moeten kijken maar naar degene die zich crimineel gedragen, maar niet als crimineel bekeken worden. De politiekers bijvoorbeeld die hun tijd verdoen met kost wat kost hun gelijk te willen halen, waardoor we nog altijd geen regering hebben. Dat die mensen massa's geld verdienen waarmee ze plezier reisjes maken en belachelijk dure cadeau's zitten kopen voor elkaar. Niet alleen zij, vele machthebbers.

Ik blijf erbij, er moet een andere oplossing zijn. :)

Gepost door: Dalai | 04-07-11

Reageren op dit commentaar

"Ik vind dat we dan nog altijd niet het recht hebben om over zijn leven te beslissen"

Je verwacht anders van politiekers dat ze het wel doen. Opsluiten in de gevangenis is eveneens beslissen over zijn leven, maar ik vermoed dat je bedoelt de doodstraf. Lobotomie was het verleden, als de kennis van de neurologie verder geëvolueerd is, vind ik dat je bij dergelijke mensen wel moogt ingrijpen om hen menswaardiger te maken en zo hun levenskwaliteit te vergroten zodat ze terug in de maatschappij geplaatst kunnen worden.

Gepost door: Life angel | 05-07-11

Reageren op dit commentaar

Als ik het heb over 'het beslissen over iemands leven' bedoel ik in de zin van leven of dood. Net zoals caesar achteloos zijn duim omhoog of omlaag hield. En ik verwacht zeker niet dat politiekers dat wel doen. Ik denk dat je me daar verkeerd in begreep. :)

Ik bedoel eerder dat er teveel tijd wordt verspilt aan geld en macht en niet aan mensenlevens, in de zin van, dat iedereen een leefbaar leven krijgt.

En dan bedoelde ik ook, dat er verder naar een oplossing mag gezocht worden, i p v argeloos te blijven doden. Lobotomie is het verleden dat we in de ogen moeten kijken. Doodstraf zou ondertussen ook tot het verleden moeten horen, vind ik. :)

Dalai~°

Gepost door: Dalai | 05-07-11

Ik oordeel niet, ook niet over iemand die een ander dood gemaakt heeft. Zelfs niet als dat bewust gedaan is.
(behalve de heftige oorlog misdadigers, MAAR dan niet de mannen in het veld die geen keuze hebben!)
Hie begint al hoe moeilijk het onderwerp is.
De "gewone" mens die een ander vermoordt.....
Nee, daar heb ik geen oordeel over, want nooit, nooit kan ik invoelen wat daaraan vooraf gegaan is. Hoeveel jaren van machteloosheid er waren, hoeveel getreiter wat verdragen werd totdat de knop omging...
Wie moordt om het moorden, om vernietigen is een ander verhaal.
Er zijn vreselijk kwade mensen, tegenover veel intens goede mensen. Zo is het met alles.

Gepost door: anka | 06-07-11

Reageren op dit commentaar

Ik snap dat er zoiets kan gebeuren, zoals ik in mijn blog zei: Ik geloof niet dat de mens slecht geboren is. Wat er ook aan vooraf gegaan is, ik keur het niet goed. Maar ik begrijp het dan wel beter.

Je kan iemand niet alleen fysiek pijn doen, ook mentaal. Dus voor pesterijen, in welke vorm dan ook, haal ik mijn neus op.

Dalai~°

Gepost door: Dalai | 06-07-11

De commentaren zijn gesloten.