30-06-11

Religie, durf je?

Ik ben eens benieuwd of je deze titel aandurft. Religie. Een deel van ons gaat bij het woord religie misschien meteen denken aan het reilen en zeilen van de katholieke kerk. Er is dan ook wel wat heisa rond geweest de laatste tijd.

Wat denken we nu eigenlijk over religie? Gaan we het nu echt als iets slecht zien? Ik ben ook niet gelovig maar, het is niet de religie op zich die een paar katholieke priesters aanzette tot kindermisbruik. Nee, dat waren die priesters zelf, die misbruik maakten van hun macht. Dus denk maar niet dat als de katholieke kerk verdwijnt dat ook al het leed rond kindermisbruik verdwijnt. Overal misbruiken mensen hun macht. 

Religie op zich zie ik als iets dat hoop geeft. Een soort van levensdoel. Iedereen gelooft toch? Ik ook, ook al ben ik atheïst. Al heb ik meer neiging zelf te beslissen wat goed en slecht is en opnieuw te overwegen of ik wel de juiste beslissing heb gemaakt. Hier en daar vis ik wel eens een tip uit het boeddhisme, het chistendom, hare krishna, of andere. Maar ik zal nooit de volle 100 procent blindelings volgen. Een beetje kritisch blijven lijkt mij wel gezond. :)

Ik heb wel alle respect voor religieuze mensen, zeker diegene die het serieus nemen en zichzelf niet tegenspreken. Hypocriet gedrag stoot mij enorm tegen de borst. Iedereen zijn eigen keus. Wie weet bestaat er een god, misschien niet. Hebben we ooit bewijs in handen gekregen. Wel, als we allemaal ons best doen om een goed mens te worden, een proces dat waarschijnlijk de rest van ons leven zal duren, doen we weinig verkeerd, niet? :)

Ik hoor graag een ander zijn mening dus, laat je gaan zou ik zo zeggen :)

Dalai~°

14:47 Gepost door Dalai yang | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Dankejwel voor je bezoekje aan mijn blog.

Ik ben het volledig eens met je, ik respecteer iedereen zijn mening en ik pik ook overal iets van mee want wie kan zeggen dat hij de absolute waarheid verkondigt. Waar ik niet tegen kan zijn fanatiekelingen eender in welke godsdienst dan ook.

Lieve groetjes van mij

Gepost door: paulientje | 01-07-11

Reageren op dit commentaar

Jij ook bedankt :)

Dalai~°

Gepost door: Dalai | 01-07-11

Reageren op dit commentaar

Hey Dalai,
Het woord 'Re-ligie' omvat "re" = her / opnieuw en "ligie" komt van ligament = verbinden. Dus religie als oorspronkelijke betekenis, "herverbinden" is een mooi iets. De mens die zich opnieuw verbindt met zijn wezenskern én met 'Leven'. Met 'wezen-' kan men net als met 'religie' van alles invullen.
Religie die georganiseerd is en dan dus een naam krijgt, draagt niet bij tot verbinding in jezelf en verbinding met het grote geheel. Visies daarentegen kunnen wel inspirerend zijn.
Grts, Mc J

Gepost door: McJaco | 02-07-11

Reageren op dit commentaar

Hallo McJaco, bedankt dat je mijn blog komt bezoeken en dat is interessante informatie die je daar hebt. Als ik alle tijd van de wereld had en geen plicht te vervullen had in deze maatschappij, zou ik mijn leven lang mij verdiepen in allerlei boeken en filosoof worden. Nu is het slechts een hobby.

Maar zoals je zelf zei: Het is de oorspronkelijke betekenis. Religie is door de jaren heen, heel hard veranderd. En er is enorm veel mogelijkheid naar persoonlijke interpretatie. Net zoals 'wezen' en 'leven' voor iedereen anders is.
Voor mij klinkt het als, je bewust worden van je eigen bewustzijn. Ik weet niet hoe ik het anders zou uitleggen. :)

Ik vind het enkel gevaarlijk als mensen zich in organisatie's verliezen en niet meer voor zichzelf nadenken of het wel klopt. Inderdaad, je meer vasthouden aan elkaars visie, lijkt me verstandiger. Dat is voor iedereen natuurlijk anders.

Gepost door: Dalai | 02-07-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.